4.Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali Büyük Bir

Çoşkuyla Kutlandı.

Borsamız organizatörlüğüyle gerçekleşen 4. Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali 7-8-9 Eylül Tarihlerinde ilçemizde büyük bir çoşkuyla kutlandı. Borsamız Yönetim ve Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşen festival açılışına borsamız davetlisi olarak katılan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en iyi sofralık zeytinine sahip Gemlik’e markalaşma çağrısında bulunarak, “Bunu sadece üretmek yetmez. Marka olarak bütün dünyaya satabilmeliyiz” dedi.​

Festivali açılış konuşmasını yapan Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır şunları söyledi.
“Bilindiği üzere Gemlik Ticaret Borsası olarak Gemlik Zeytini’ni 2003 yılında Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret olarak tescil ettirdik. Tescil ettirildiği günden bugüne çalışmalarımız devam ediyor. Bu yaptığımız festivali de coğrafi işaretimizi ülkemize ve dünyada tanıtım amaçlı olarak Belediyemiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte düzenliyoruz.
Coğrafi işaret konusu Türkiye için milli bir meseledir. Türkiye gibi çok güçlü yerel ögeleri olan ülkelerin sürdürülebilir tarımın küresel piyasada yer bulması için coğrafi işaret büyük önem taşımaktadır. Bu piyasalarda yer bulurken ürünlerin temel haklarının korunması çok önemlidir. Çünkü coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü koruma altına alır. Coğrafi işaret alansal, yöresel, bölgesel, ülkesel genelliğe, bir anlamda anonimliğe sahiptir ve sağladığı hak belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz. Bu nedenle coğrafi işaret konusu Türkiye için milli bir konudur.
Coğrafi işaretli ürünler pazarının tüm dünyada 200 milyar doları aşmış durumdadır. Bu pazarın büyüklüğünün Avrupa Birliği’nde 55 milyar Euro’yu aştığının tahmin edilmektedir. Fransa, İtalya ve İspanya bu konuda başı çeken ilk üç ülke. İtalya, sadece Parmesan peynirinden 1.5 milyar Euro ciro elde ediyor.
Coğrafi işaretle tescillenmiş, gıda güvenliğine uygun, modern şekilde üretimi yapılan geleneksel ürünler, küresel rekabette gerçekten çok önemli bir güç. Coğrafi işaret ürüne katma değer sağlar. Coğrafi işaretli ürünler bugün dünyada benzerlerine göre en az ortalama yüzde 40 daha pahalı satılıyor. Bizde Gemlik’imizin zeytinini Avrupa Birliği’ne tescil ettirdikten sonra bu büyük pastadan pay almayı hedefliyoruz.
Son olarak buradan tüm tüketicilerimize seslenmek istiyorum. Hiçbir katkı maddesi kabul etmeyen Coğrafi İşaretli ve logolu ürünlerimizi tercih etmelerini rica ediyorum. Bu ürünlerin garantisi ve koruyucusu Gemlik Ticaret Borsası’dır.”

Gemlik Zeytin Festivali’ne, kentin girişinden başlayan kortej yürüyüşüne katılarak giriş yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu . Gemlik Belediyesi ve Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır ile Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte yaptığı konuşmada , Gemlik’in zeytin konusundaki çalışmalarını övdü. Gemlik’in çok doğru bir vizyonla zeytinin coğrafi işareti aldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ancak bunun devamında AB nezdinde de tescili alması gerektiğini söyledi.

Belediye ile oda ve borsaların ele ele vererek bu festivali gerçekleştirmesinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Başarının sihirli formülü birliktelik” diye konuştu. Gemlik’in Türkiye’nin yıldız şehirleri arasında yer aldığını söyleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “13 milyar dolarlık ihracatıyla ilk üçte yer alan Gemlik, İstanbul-İzmir otoyolu bittiğinde ayrı bir değer kazanacak” dedi.

Gemlik Ticaret Borsası’nın zeytin üzerine bir de lisanslı depoculuk projesi olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsalara Ankara’da her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.